​Toate contractele publice, finanțate de la buget sau cu fonduri UE, care au o componentă IT&C mai mică de 5 milioane de lei (fără TVA), nu vor mai avea nevoie de avizul Comitetului Tehnico-Economic (CTE) înainte de lansarea procedurii de achiziție, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicate vineri, 15 septembrie, în Monitorul Oficial.

Achizitie ITFoto: Adrian825 / Dreamstime.com

Sub pretextul reducerii birocrației în achizițiile publice din IT și al atragerii fondurilor UE pentru cloudul guvernamental, Guvernul Ciolacu a adoptat în data de 8 septembrie, o hotărâre prin care se elimină avizul tehnic necesar înainte de lansarea unor achiziții IT mai mici de 5 milioane de lei (fără TVA), indiferent că sunt finanțate cu fonduri publice sau europene. Actul a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Până acum, toate proiectele de finanțare care au o componentă IT cu o valoare nominală sau cumulată mai mare de 2 milioane de lei (fără TVA) aveau nevoie de avizul tehnic al Comitetului Tehnico-Economic asupra specificațiilor tehnice aferente studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și caietelor de sarcini, înainte de demararea procedurii de achiziție publică.

Ministrul PSD al Digitalizării: „Vom elimina peste 50% din tot ceea ce înseamnă birocrație în achiziții publice”

Actul normativ a fost anunțat în data de 7 septembrie de ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări.

  • „Mâine în cadrul ședinței de Guvern vom adopta un proiect de HG prin care vom simplifica tot ce înseamnă achiziții publice în domeniul IT. Vom elimina peste 50% din tot ceea ce înseamnă birocrație în achiziții publice pentru a ne asigura că acești bani europeni, peste 1 miliard de euro în cazul cloudului guvernamental, vor putea veni la timp în România.”, a declarat ministrul Digitalizării la Forumul de Afaceri I3M.

După ce Guvernul a adoptat vineri acest act, Ministerul Digitalizării a transmis un comunicat cu principalele modificări, respectiv:

  • modificarea componenței CTE, prin introducerea unor instituții noi, cum ar fi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Directoratul Național de Securitate Cibernetică, pentru o reprezentare eficientă în cadrul Comitetului a instituțiilor/organismelor care dețin competențe în domeniile impactate de exercitarea de către CTE, respectiv de către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a atribuțiilor stabilite de prevederile legale.
  • se simplifică Studiul de Fezabilitate, prin aprobarea unei noi forme, alta decât cea prevăzută de HG 907/2016. Noua formă ține cont de caracteristicile proiectelor care au exclusiv componente specifice tehnologiei informației și comunicațiilor și pentru care este obligatorie sau necesară întocmirea unui studiu de fezabilitate, pentru a înlesni eforturile pe care le depun instituțiile publice în vederea întocmirii acestor documente și pentru a accelera absorbția fondurilor europene nerambursabile, care constituie surse de finanțare pentru astfel de proiecte.
  • se modifică pragul valoric de la care este necesară obținerea avizului CTE pentru componenta IT&C a proiectelor înainte de avizare, în sensul majorării acestuia de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei.
  • se reglementează și documentațiile supuse obținerii avizului CTE, din perspectiva noilor acte normative aprobate pentru domeniul IT&C (ex. Legea 242/2022, OUG 89/2022, HG 112/2023), care se referă la Platforma de Cloud Guvernamental, interoperabilitate, securitate cibernetică.

Sursa foto: Adrian825 / Dreamstime.com